Iberico varkensvlees

De natuur heeft smaak

Iberico varkensvlees komt van een varken met een autochtoon ras. Het behoort exclusief toe aan het Iberisch schiereiland en is zeer verschillend van het Europese blanke varken. Het Iberico varkensvlees heeft zijn kwaliteit te danken aan het klimaat , de vrijheid en het voedsel.

Filet pur Iberico (pata negra)

Artikel nr. 871

Gebraad Iberico

1 kg I Artikel nr.870

Filet Iberico

Artikel nr. 8701

Kroon Iberico (pata negra)

Artikel nr. 872

Iberico spiering

Artikel nr.876

Iberico spek (buik)

Artikel nr. 877

Secreto Iberico extra bestelling

Artikel nr. 8761

Pluma Iberico op bestelling

Artikel nr. 8762

Presa Iberico op bestelling

Artikel nr. 8763

Saucisse Iberico vers

Artikel nr. 8764

Iberico chorizo criollo

Artikel nr. 87641

Iberico chorizo gekruid

Artikel nr. 87642

Varkenswangen Iberico

Artikel nr. 8091

Ribbetjes Iberico

Artikel nr. 8751

RUIM ASSORTIMENT

Internationale producten met zorg geselecteerd

JARENLANGE EXPERTISE

Clean cuts door de beste slagers in ervaren familiebedrijf

AMBACHTELIJKE KWALITEIT

Certificaten, partners en geavanceerde machines

Ambachtelijk Iberico varkensvlees

Het Ibérico varken is een autochtoon ras dat exclusief toebehoort aan het Iberisch schiereiland en zeer verschilt van het Europese blanke varken. Het heeft zijn kwaliteit te danken aan het klimaat , de vrijheid en het voedsel.
Om aan de Spaanse geldende regels te voldoen, wordt er voor de voortplanting uitsluitend gebruik gemaakt van zeugen die van het pure Ibérico ras zijn. Door de vele eikels die de dieren eten krijgt het vlees een sublieme, nootachtige volle smaak.

De natuurlijke leefomgeving van het Iberische varken van Deraza zijn de bosrijke dehesas die het bedrijf bezit in het midden en het  zuidwesten van het Iberische schiereiland. De dehesa beschikt over één van de mooiste ecosystemen die bestaan op deze aarde Hier bevinden zich de befaamde steen- en kurkeiken die zorgen voor de unieke voeding van het varken: bellota’s (eikels).

Op de prachtige dehesa geniet het varken in volle vrijheid van de zon,frisse lucht en grote ruimte om afstanden af te leggen.  De producten die worden verkregen uit het vlees van het Iberisch varken passen in een wat men noemt “mediterrane etenswijze” , die deels staat voor gezonde voeding en deels voor een manier van leven waarin natuurlijke produkten  met een eigen smaak een essentiële rol spelen. Contacteer ons vrijblijvend via het contactformulier.

Het Iberisch  varkensvlees is  net als olijfolie rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten. De genetische eigenschappen van het Iberische varken leveren een vlees dat het cholesterol gehalte reduceert. De intramusculaire vetten zorgen ervoor dat het vlees smelt in de mond. Wat betreft de voeding deze bevat hoofdzakelijk de bellota eikels,aromatisch gras en  verdere natuurlijke produkten die er groeien. De varkens moeten in de periode dat de eikels van de bomen vallen (dit seizoen heet “montanera” en duurt van eind november tot begin april)) mimimaal 60 dagen in de natuur verblijven en 46 kg gewicht aankomen om de naam bellota te mogen dragen.Om 1 kg aan te komen moet het varken gemiddeld 10 tot 15 kg eikels eten. Gezien de opbrengst per boom 8 tot 20 kg eikels is, wordt er 1 tot 2 hectare grond per Ibérico varken gebruikt. De varkens van bellota kwaliteit worden na minstens 14 maanden geslacht en hebben op dat moment een levend gewicht van ongeveer 185 kg. De varkens van cebo kwaliteit worden na minsten 10 maanden geslacht en hebben op dat moment een levend gewicht van ongeveer 160 kg. De smaak moet zelf ervaren worden maar van te voren kan gezegd worden dat het vlees qua smaak met niets te vergelijken valt. Het vlees komt het beste tot zijn recht als het a point wordt bereid en zal ongetwijfeld een enorme verrijking en verrassing zijn voor welke culinaire liefhebber dan ook.

De kwaliteit van zowel het vlees als de vleeswaren van de bellota varkens zijn beter dan de kwaliteit van de cebo varkens, al merk je een groter verschil tussen cebo en bellota  bij de vleeswaren.De vleeswaren zijn jarenlang gedroogd  en de belotta smaak heeft zich al die tijd kunnen ontwikkelen en komt er op deze manier beter uit.
Weetje:Hierbij een kleine omschrijving van de presa en secreto.

Secreto is letterlijk vertaald:”geheim”.  In de Benelus wordt dit deel van het blanke varken verwerkt in worsten omdat het erg taai en vrijsmaakloos is. Bij het Iberico  is  dit juist niet het geval omdat dit stuk vrij vet is  en daardoor de smaak heel vol.

Presa: dit is het deel wat op de spiering ligt.In Spanje wordt het gescheiden van de spiering( in België is dit niet gebruikelijk). Presa  heeft een hele mooie vetdooradering en is heel donker van kleur.Wellicht hierdoor is presa dan ook het meest smaakvolle stukje van het Iberico varken. Beide stukken lenen zich uitstekend om te grillen boven de kolen zoals in Spanje wordt gedaan.

Vers vlees voor
supermarkt tot horeca

Wanneer prijs en kwaliteit belangrijk zijn, én alleen het beste goed genoeg is.